Κριτικές GoodBooks

Λογοτεχνία Φαντασίας

Σήμερα διαβάσαμε το βιβλίο της Νίνας Λίας με τίτλο “Η Δεύτερη Σύζυγος”  που μπορείτε να διαβάσετε δωρεάν στο Wattpad. Αποτελεί ένα μυθιστόρημα το οποίο ανήκει στη λογοτεχνία φαντασίας με ένα ιδιαίτερο, πρωτότυπο και ενδιαφέρον θέμα (αναλύεται στο βίντεο). Επίσης πολύ δυνατό το στοιχείο των διαλόγων οι οποίοι είναι ρεαλιστικοί και εύκολα σε πείθουν πως ανταποκρίνονται σε πραγματικά πρόσωπα. Υπάρχουν βέβαια κάποιες μικρές παρατηρήσεις στο βίντεο. Η περιγραφή δυνατή αλλά με ορισμένες αδυναμίες. Η συγγραφέας δείχνει πως γνωρίζει πολύ καλά το βασικό κανόνα των περιγραφών:

Show don’t Tell

Ωστόσο σε πάρα πολλά σημεία ο ίδιος κανόνας παραβιάζεται! Μερικές φορές πρέπει να ρίξουμε μία δεύτερη ματιά στο γραπτό μας. Δεν είναι εφικτό πολλές φορές την ώρα που γράφουμε να εφαρμόζουμε συνάμα και όλους του κανόνες συγγραφής. Το κομμάτι της χρήσης τη γλώσσας εμφανίζει και αυτό πολύ θετικά στοιχεία αλλά και αδυναμίες. Πρέπει να προσέχουμε πάντοτε να μην καταστρέψουμε το ύφος της αφήγησης! Δεύτερο πολύ σημαντικό στοιχείο είναι να θυμόμαστε σε ποιους αναφέρεται το μυθιστόρημά μας.

Όλα αναλύονται στο παρακάτω βίντεο μαζί με την πλοκή του έργου που δυστυχώς εμφανίζει τις περισσότερες αδυναμίες. Η αλήθεια είναι πως η λογοτεχνία φαντασίας είναι από τα πλέον απαιτητικά είδη λογοτεχνίας. Ο συγγραφέας καλείται να γνωρίσει τον κόσμο του στους αναγνώστες χωρίς να κουράζει ή να πλατειάζει. Η λογοτεχνία φαντασίας λοιπόν απαιτεί πολύ καλό σχεδιασμό της πλοκής μας. Το πλάνο, είτε κάποιος το χρησιμοποιεί είτε όχι, ίσως να είναι απαραίτητο. Αποτελεί ίσως από τις πιο επίπονες διαδικασίες της συγγραφής αλλά μας γλυτώνει από πολλούς μπελάδες. Βασικό  πρόβλημα, απόρροιας της έλλειψης πλάνου, ήταν το γεγονός πως η αφήγηση άλλαζε για να μας περιγράψει ο αφηγητής τον κόσμο της ιστορίας. Αυτό είναι σίγουρα πολύ ενοχλητικό στα αυτιά του απαιτητικού αναγνώστη!

Δείτε τη βίντεο κριτική μας. Μπορείτε να βρείτε το σύνολο των κριτικών μας στην κατηγορία λογοτεχνία φαντασίας πατώντας εδώ .