Κριτικές Wattpad;

Σήμερα θέλω να σας μιλήσω για τη βασική ιδέα πίσω από τις κριτικές που γράφει η σελίδας μας (και συγκεκριμένα εγώ) για ανέκδοτα έργα που μπορείτε να βρείτε στο Wattpad.

Είναι συνειδητή μου επιλογή να στοχεύω τις κριτικές σε τέτοιους λογοτέχνες. Ο λόγος είναι επειδή πιστεύω πως η καρδιάς της ελληνικής λογοτεχνίας βρίσκεται κρυμμένη μέσα σε αυτούς. Νέους κατά κύριο λόγο που εξαιτίας της εμπορικότητας της λογοτεχνίας διανέμουν τα έργα τους δωρεάν στην παραπάνω ιστοσελίδα.

Θα έπρεπε να όλοι να είναι εκδομένοι συγγραφείς;

Φυσικά και όχι. Θα ήταν υπερβολή να πούμε πως όλοι τους είναι καλοί συγγραφείς που αξίζουν την έκδοση. Αυτό που θα έπρεπε όμως είναι να παρέχεται κάθε είδους βοήθεια σε αυτό το «φυτώριο» της ελληνικής λογοτεχνίας. Είναι πρωτίστως βέβαια προσωπική υπόθεση του καθενός η βελτίωση της γραφής του και πάνω εκεί στηρίζονται οι κριτικές μας. Μέσω της σελίδας μας θέλουμε να δώσουμε αρχικά το έναυσμα για να βελτιώσουν το λόγο τους, να ξεκινήσουν αυτό το επίπονο ταξίδι αυτοβελτίωσης, και ύστερα μία ευκαιρία να μοιραστούν το λόγο τους. Γι’ αυτό άλλωστε και δρούμε αφιλοκερδώς. Οι κριτικές μας γίνονται όλες στο πνεύμα της βελτίωσης του συγγραφέα χωρίς κανέναν κακοπροαίρετο ή άλλο σκοπό.

Θα πρέπει όμως εκτός από παρακίνηση και ευκαιρίες να υπάρχει και η επιβράβευση. Γιατί;

 

Θα μοιραστώ μαζί σας μία πρόσφατη εμπειρία μου.

Πρόσφατα η σελίδα μας οργάνωσε ένα λογοτεχνικό διαγωνισμό διηγήματος (Λογοτεχνικές Πένες 2016). Στην τελετή απονομής μπορούσες να διακρίνεις την ευτυχία και την ικανοποίηση των νέων κατά κύριο λόγο λογοτεχνών όχι μόνο για τη διάκρισή τους αλλά και για την μικρή έκδοση από τις εκδόσεις Γράφημα με τα διηγήματα που διακρίθηκαν. Αυτή ήταν η επιβράβευσή τους και άξιζε κάθε κόπο, κάθε χιλιόμετρο που διένυσαν από μακρινές πόλεις για να παρευρεθούν στη Θεσσαλονίκη όπου γινόταν η απονομή των διακρίσεων

 

ΣΟΛΑΚΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ