GoodBooks

Δημιουργική γραφή #1

Σήμερα ξεκινάμε μία νέα σειρά λογοτεχνικών άρθρων που αυτή τη φορά θα απευθύνεται στη δημιουργική γραφή. Θα προσπαθήσω λοιπόν να συγκεντρώσω όλες τις συμβουλές που έχω ακούσει κι έχω διαβάσει σε μία λογική σειρά και να τις μοιραστώ μαζί σας. Βεβαιωθείτε πως έχετε κάνει like στη σελίδα μας στο Facebook για να δείτε αμέσως τη συνέχεια αυτής της λογοτεχνικής σειράς.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από την αρχή. Τα πρώτο και ίσως από τα κύρια ερωτήματα στη δημιουργική γραφή είναι το εξής:

Πώς ξεκινάς να γράφεις ένα μυθιστόρημα;

Ποιο είναι το πρώτο βήμα της συγγραφής ενός βιβλίου;

Συγκεκριμένα πώς επιλέγεις το θέμα του μυθιστορήματος πριν ακόμα χτίσεις την πλοκή.

Λοιπόν, ελπίζω να μην είστε από εκείνους τους συγγραφείς που αντιγράφουν εμπορικά θέματα είτε επειδή τα λατρεύουν είτε επειδή πιστεύουν πως έτσι θα έχουν μεγαλύτερη επιτυχία και αποδοχή. Όλοι αγαπήσαμε τις διάσημες ιστορίες με βρικόλακες (ή μπορεί και όχι) αλλά εάν δεν έχεις κάτι ανατρεπτικό να προσθέσεις στο παραπάνω μοτίβο καλύτερα να μη γράψεις άλλη μία παράλληλη αντιγραφή των διάσημων ιστοριών που έχουμε γνωρίσει. Ελπίζω να έχω κάνει κατανοητό πως η επιλογή του θέματος, αν και είναι μια διαδικασία στο επίπεδο της σκέψης και της φαντασίας, έχει άμεση σχέση και με το πρακτικό κομμάτι της συγγραφής καθώς επηρεάζει ολόκληρη τη διαδικασία υλοποίησής της.

Εντάξει λοιπόν, τι πρέπει να γράψω;

Αυτό μπορείς να το απαντήσεις μονάχα εσύ. Θα πρέπει όμως να είναι για κάτι που το γνωρίζεις καλά. Δε φτάνει μονάχα να σου αρέσει. Θα πρέπει να είσαι άριστος γνώστης του αντικειμένου με το οποίο θα αποφασίσεις να ασχοληθείς. Αν για παράδειγμα αποφασίσεις να γράψεις ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, θα πρέπει να είσαι απόλυτα εξοικειωμένος με τις αστυνομικές μεθόδους τις οποίες πρόκειται να χρησιμοποιεί ο αστυνομικός ή ιδιωτικός ντετέκτιβ σου. Θα πρέπει να γνωρίζεις επίσης για τα όπλα (εφόσον χρησιμοποιούνται) τα οποία θα έχουν οι πρωταγωνιστές της ιστορίας σου.

Να λοιπόν η πρώτη άσκηση δημιουργική γραφής. Σκέψου τρία πράγματα τα οποία γνωρίζεις αρκετά καλά και πιστεύεις πως θα μπορούσες να γράψεις γι’ αυτά.

Ας πούμε πως είχες διαλέξει:
• Μαγείρεμα
• Τρέξιμο
• Μουσική

Η επόμενη ερώτηση είναι μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να γράφει κάτι για κάποιο από αυτά;

Αν η απάντηση είναι ναι τότε θα πρέπει να περιμένετε μέχρι το επόμενο άρθρο μας στο οποίο θα ασχοληθούμε με αυτό ακριβώς το αντικείμενο. Δηλαδή πως χτίζεις την ιστορία σου εφόσον έχεις βρει το βασικό σου άξονα.
Υπάρχει η πιθανότητα να μην μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου να γράφει για κάτι από τα παραπάνω ή να μη θέλεις εν τέλει να γράψεις για κάτι από αυτά.

Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;

Σε αυτήν την περίπτωση έχεις πολύ περισσότερη δουλειά. Θα πρέπει να αποφασίσεις ποιος θέλεις να είναι ο κύριος άξονας του μυθιστορήματός σου. (πχ αστερισμοί / διάστημα) και να αφιερώσεις όσο χρόνο απαιτείται μελετώντας προκειμένου να μάθεις ότι μπορείς γι’ αυτό. Πρόσεξε! Δεν αρκεί να μάθεις μονάχα όσα πιστεύεις πως θα σου χρειαστούν για το έργο σου. Θα πρέπει να προσπαθήσεις να μάθεις όσο το δυνατόν περισσότερα. Μη ξεχνάς πως αυτό που βλέπουμε στο κάθε μυθιστόρημα δεν είναι παρά μονάχα η κορυφή από ένα πολύ πολύ ψηλό παγόβουνο!!! Σαν συγγραφέας (σαν Θεός δηλαδή της ιστορίας που πρόκειται να δημιουργήσεις θα πρέπει να ξέρεις πολλά περισσότερα από αυτά που σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις). Σύμφωνα με μελέτες χρειάζονται μόλις δύο μήνες εντατικής μελέτης για να γίνεις ένας εξαίρετος γνώστης του αντικειμένου το οποίο θα διαλέξεις. Είναι στο χέρι σου λοιπόν.

Ίσως να έχεις και πάλι δυσκολία στο να επιλέξεις τον κινητήριο άξονά σου. Σε αυτήν την περίπτωση θα σου πρότεινα να περιμένεις και εσύ μέχρι το επόμενο άρθρο στο οποίο θα δουλέψουμε πάνω στον κεντρικό σου άξονα. Ακόμα και αν δεν έχεις επιλέξει κάποιον θα γνωρίσεις εργαλεία που ίσως σε βοηθήσουν να τον ανακαλύψεις επιτέλους!

Βρείτε όλα τα άρθρα μας εδώ

ΣΟΛΑΚΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ